ابزار و لوازم بافتنی

به طور کلی اگر بخواهیم ابزار و لوازم بافتنی را معرفی کنیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاموا
  • انواع میل بافتنی
  • بوبین که وسیله ای برای عوض کردن رنگ کاموا است.
  • رج شمار
  • قیچی
  • نگه دارنده ی میل
  • سوزن
  • متر خیاطی
  • خط کش فلزی
  • نشانه گذار دانه
  • نگه دارنده ی دانه ی رج

که در میان وسایلی که به آن ها اشاره کردیم کاموا و میل جزو ابزار جداناشدنی و همچنین ابزار اصلی برای بافتنی هستند.

در ادامه برای آشنایی بیشتر شما، این ابزار را مورد بررسی قرار می دهیم.

کاموا

همان طور که گفتیم یکی از ابزار اصلی که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرد کاموا است. شما امروزه می توانید در بازار متناسب با نوع نیاز و سلیقه ای که دارید نوع کاموا و همچنین رنگ و کیفیت مدنظر خود را برای آن چه می خواهید ببافید را پیدا کنید.

اولین نکته ای که در مورد کامواها باید به آن اشاره کنیم این است که به طور کلی کامواها از نظر شیوه ی بافت به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. ماشینی: در صورتی که می خواهید از ماشین بافتنی برای بافت استفاده کنید می توانید از کامواهای معمولی و گاها کامواهای ظریف استفاده کنید.
  2. دستی: اکثر افراد به صورت دستی بافتنی می کنند. برای بافتنی با دست، اگر افراد بخواهند از قلاب و میل استفاده کنند کاموای ضخیم، معمولی و همچنین کامواهای طرح دار استفاده می کنند.

مسئله ی دیگری که در مورد کاموا باید به آن اشاره کنیم این است که انواع کامواهایی که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرند چه نوع کامواهایی هستند.

انواع کاموا

انواع کاموایی که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

  1. کاموای پشم
  2. کاموای موهر
  3. کاموای بالی
  4. کاموای زنجیره
  5. کاموای کتان
  6. کاموای ابریشمی
  7. کامواهایی با الیاف نخ

در ادامه هر کدام از این انواع کاموا را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم.

کاموای پشم

یکی از انواع کامواها، کاموای پشمی است که با درصدهای مختلفی در بازار موجود است. به طور کلی درصدهایی که از این کاموا در بازار موجود است شامل درصدهای مختلف پشم ۳۰، ۴۰ ، ۵۰  و یا ۱۰۰ می شود.

نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نخ هایی که درصد پشم بالاتری دارند دارای کیفیت و گرمای بیشتری هستند. همچنین به این مسئله توجه داشته باشید که بهتر است کاموای پشمی که از آن استفاده می کنید خیلی محکم و سفت نباشد زیرا این مسئله باعث می شود که در هنگام شتسشو این بافت سفت و به هم پیچیده، کار غیر انعطاف پذیری باشد.

به طور کلی توصیه می کنیم برای بافت لباس های رو و لباس هایی همچون ژاکت، پالتو و مانتو از نخ های پشمی استفاده شود.

کاموای موهر

کاموای موهر نوعی دیگر از کاموا است که پوشیده از پرزهای کوتاه و گرم هستند. این پرزهای کاموا باعث می شوند که بافت گرم و حجیم تر باشد. توجه داشته باشید که در صورتی که می خواهید از کاموای موهر برای بافت استفاده کنید نباید بافت خیلی محکم و سفت باشد.

نکته ی پایانی که در مورد این کاموا باید به آن اشاره کنیم این است که این نوع نخ کاموا، نرمی خاصی دارد اما به دلیل پرزهایی که دارد توصیه می شود که از این نوع کاموا برای بافت لباس بچه استفاده نشود، چون این امکان وجود دارد که این پرزها وارد دهان و ریه بچه شوند.

کاموای بالی

کاموای بالی، نوعی نخ نوار مانند است. به همین دلیل این نوع نخ بیشتر برای لباس های فانتزی و توری مناسب هستند. همچنین این نوع کاموا دارای نخ لخت و سبک است که در اثر شستشو نیز کیفیت خود را از دست نمی دهد.

کاموای زنجیره

یکی دیگر از انواع کامواها، کاموای زنجیره است. کاموای زنجیره دارای نخ های تابیده و محکمی است. تارهای نخ زنجیره نیز کاملا به هم پیچیده شده اند یعنی تارهای این نخ کاموا، اصلا از یکدیگر باز نیستند.

مسئله ی دیگری که در مورد این نوع کاموا باید به آن اشاره کنیم ضخامت آن است، ضخامت کاموای زنجیره کمتر از سایر نخ های دیگر است، به همین دلیل از این کاموا برای بافت لباس های تور که می خواهیم بافتنی سبک و محکم داشته باشند استفاده می شود.

همچنین این نوع کاموا با وجود این که دارای ظرافت و سبکی است، استحکام بسیار خوبی دارد.

کاموای کتان

کاموای کتان معمولا گرمایی که دارد از گرمای کامواهای پشمی کم تر است اما از نظر استحکام، کیفیت و همچنین زیبایی کاموای بسیار مناسبی است. شما می توانید برای تهیه ی کاموای کتان مارک های مختلفی در بازار وجود دارد که می توانید مارک مورد نظر خود را خریداری کنید.

توجه داشته باشید که در صورتی که می خواهید از کاموای کتان برای بافت استفاده کنید نباید بافت را خیلی شل انجام دهید زیرا در اثر استفاده، شستشو و همچنین گرمای بدن، این بافت حالت شلی و افتادگی زیادی پیدا می کند.

کاموای ابریشمی

نوع دیگری که از کامواها که می خواهیم آن را مورد بررسی قرار دهیم کاموای ابریشمی است. معمولا برای تولید کاموای ابریشمی از ابریشم طبیعی و یا ابریشمی مصنوعی استفاده می شود ولی اکثرا برای تولید کاموای ابریشمی از ابریشم مصنوعی استفاده می شود.

به دلیل این که این کاموا در هنگام بافت کمی لیز است، این امکان وجود دارد که در هنگام بافت، دانه ها روی میل سر بخورند. به همین دلیل توصیه می شود که در صورتی که می خواهید از کاموای ابریشمی استفاده کنید یا از نخ ۱۳-۲ استفاده کنید و یا این که از یا لا نخ زنجیره ای همرنگ آن استفاده کنید. استفاده از این ترکیب باعث می شود که شما در نهایت کاری زیباتر و مقاوم تر داشته باشید و همچنین بافت شما حالت شلی و افتادگی نداشته باشد.

کامواهایی با الیاف نخی

برای تولید کامواهایی با الیاف نخ از مواد کم تری استفاده می شود، به همین دلیل از این کاموا بیشتر برای لباس های خنک و بهاری استفاده می شود.

مسئله ای که در مورد این نوع کامواها وجود دارد این است که این کامواها در هنگام شستشو کمتر تغییر حالت می دهند. فقط در صورتی که از نخ های رنگ شده استفاده می کنید باید در هنگام شستشو دقت بیشتری داشته باشید.

در ضمن این نوع کاموا کم تر باعث ایجاد حساسیت و یا خارش برای پوست می شود.

 

لیبل کاموا

یکی دیگر از مواردی که در مورد کاموا باید به آن اشاره کنیم لیبل کاموا است. روی لیبل هر کاموا یک سری مشخصات و علائم وجود دارد که شما بر اساس آن می توانید به اطلاعاتی در مورد کاموا دست پیدا کنید.

اطلاعاتی که روی لیبل کاموا درج می شود شامل موارد زیر می شود:

  • کدهای مربوط به رنگ (No و Col.No) : در صورتی که در هنگام بافت، رنگ کاموای شما تمام شد، برای این که رنگی همرنگ با کاموای قبلی را خریداری کنید به این کد توجه کنید و کدهای مشابه را برای خرید انتخاب کنید.
  • شماره پیشنهادی میل بافتنی یا قلاب: یکی دیگر از اطلاعاتی که روی لیبل کاموا وجود دارد، شماره ی پیشنهادی برای میل بافتین و یا قلاب است. برای بافت به این مسئله توجه داشته باشید که از میلی استفاده کنید که در همین محدود و شماره باشد. مخصوصا اگر می خواهید از روی الگو بافتنی کنید حتما به این مسئله توجه داشته باشید.
  • وزن و طول نخ: طولی که نخ دارد از وزن آن مهم تر است، چون برخی از نخ ها حجیم و یا سبک هستند و مسئله ای که برای ما مهم است طول نخی است که می خواهیم مورد استفاده قرار دهیم.
  • جنس نخ
  • توصیه های که در مورد شستشو، اتو کردن و …
  • تعداد ردیف و گره: روی لیبل کاموا یک مربع ۱۰ در ۱۰ وجود دارد که روی اضلاع آن اعداد مختلفی نوشته شده است. برای مثال تصور کنید که روی یک ضلع این مربع عدد ۲۴ و روی ضلع دیگر آن عدد ۳۰ نوشته شده باشد. این مسئله به این معنا است که اگر می خواهید با استفاده از این کاموا و میل پیشنهادی آن یک مربع ۱۰ در ۱۰ ببافید باید در هر ردیف ۲۴ گره و در کل ۳۰ ردیف داشته باشیم.

در نهایت توصیه می کنیم که برای این که بافت خوبی داشته باشید قبل از این که بافت اصلی را انجام دهیم، یک مربع ۱۰ در ۱۰ ببافید و میزان گره ها و ردیف های آن را بشماریم و سپس میزان کشش آن را روی کاموا مقایسه کنیم تا متوجه شویم که آیا کاموا با این میزان ردیف و گره، میزان کشش مورد نظر ما را دارد یا خیر.

این کار همچنین باعث می شود که سایز مناسب قلاب یا میل و همچنین میزان شل و یا سفت بودن بافت مان را متوجه شویم تا پس از بافت بتوانیم به نتیجه ی مطلوب تری دست پیدا کنیم.

میل بافتنی

یکی دیگر از ابزاری که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرد میل بافتنی است. در مورد میل بافتنی باید بگوییم که به طور کلی ۳ نوع میل بافتنی وجود دارد که عبارتند از:

  1. میل دو سر
  2. میل بلند
  3. میل گرد یا سیمی

میل دو سر

میل دو سر معمولا از ۴ تا ۵ عدد تشکیل شده است و هر دو میل آن دارای نوکی تیز و کشیده هستند. در صورتی که می خواهید از این نوع میل استفاده کنید نیازی نیست که در انتهای هر رج، میل را برگردانید. زیرا شما با استفاده از این میل می توانید تا وسط دانه ها را با یک سمت میل و از وسط به بعد را با یک سمت دیگر میل ببافید.

میل بلند

یکی دیگر از انواع میل بافتنی، میل بلند و یا میل صاف است. این نوع میل به صورت جفت است و دارای اندازه های ۳۰-۲۵ و ۳۵ سانتی متری است. سایزی که از میل بافتینی وجود دارد بین ۲ تا ۱۰ است.

در مورد بافت با استفاده از این میل، به این نکته توجه داشته باشید که هر چه ضخامت نخ نازک تر باشد از میل شماره ی پایین تری باید استفاده کنید و هر چه ضخامت نخ بیشتر باشد باید از میل های ضخیم تری استفاده کنید.

اگر در استفاده از شماره میلی که می خواهید شک دارید و نمی دانید که چه شماره میلی باید استفاده کنید، نگران نباشید زیرا شماره ی میل مناسب برای هر نوع کاموا روی لیبل کاموا درج شده است.

میل گرد یا سیمی

میل گرد یا سیمی از یک جفت میل کوتاه تشکیل شده است که به وسیله ی سیمی نایلونی به همدیگر متصل شده اند. گاهی اوقات امکان دارد که استفاده از این میل برای افراد تازه کار بافتنی را آغاز کرده اند و تازه کار هستند کمی دشوار باشد.

اگر می خواهید سیم نایلونی این میل کمی نرم شود و در هنگام بافت پیچ نخورد توصیه می کنیم که این میل را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه داخل آب گرم قرار دهید. توجه داشته باشید که نباید از آب گرم در حال جوش استفاده کنید زیرا می تواند به سیم نایلونی آسیب بزنید به جای آن توصیه می کنیم از آب داغ لوله آب گرم استفاده کنید.

بوبین

یکی دیگر از وسایلی که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرد بوبین است. بوبین وسیله ای است این امکان را برای ما ایجاد می کند که در هنگام بافت تنوع رنگی ایجاد کنیم، زیرا با استفاده از آن می توانیم رنگ ها را عوض کنیم.

رج شمار

رج شمار یکی از وسایلی است که خیلی مورد استفاده عموم قرار نمی گیرد و برای اندازه گیری دقیقی که با رج مشخص شده اند مورد استفاده قرار می گیرد.

منگوله ساز

شما  با استفاده از منگوله ساز در بافتنی می توانید به راحتی منگوله هایی با سایز های متفاوت بسازید.

اندازه گیر رج ها

اندازه گیر رج ها وسیله ای است که از آن برای اندازه گیری دقیق رج ها استفاده می شود.

قیچی

یکی دیگر از ابزاری که برای بافتنی نیاز دارید قیچی است. قیچی که برای بافتنی استفاده می کنید باید کوچک و تیز باشد. نکته ای که در بافتنی باید به آن توجه داشته باشید این است که شما در بافتنی هیچ گاه نباید نخ را با دست پاره کنید. زیرا این کار باعث می شود که الیاف کشیده شوند و کش بیایند.

نگه دارنده میل

پس از قیچی، به نگه دارنده میل می رسیم. نگه دارنده ی میل وسیله ای است که با استفاده از آن می توانید دو میل را به طور محکم در کنار یکدیگر نگه دارید که بیشترین استفاده ای که این ابزار بافتنی دارد در هنگام سر انداختن است.

سوزن

سوزنی که برای بافتنی مورد استفاده قرار می گیرد باید درشت باشد و یا به عبارتی سوزن لحاف دوزی باشد. این سوزن که برای دوختن تکه ها به یکدیگر و همچنین دوختن انتهای بافت ها مورد استفاده قرار می گیرد باید دارای سوراخی درشت و انتهایی کند باشد.

متر خیاطی

متری که برای بافتنی استفاده می کنید باید متر نواری فایبرگلاس باشد. این متر که برای اندازه گرفتن در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرد نباید کش بیاید.

نشانه گذار دانه

نشانه گذار دانه، یکی دیگر از ابزار مورد استفاده در بافتنی است. از این ابزار برای نشانه گذاری دانه های مشخص درون بافت استفاده می شود.

میل کمکی

در برخی از بافت ها نیاز است که برای این که دانه ها نگه داشته شوند از میل کمکی استفاده شود. معمولا در بافت های پیچ برای نگه داشتن دانه ها نیاز به استفاده از میل کمکی وجود دارد.

این میل ها به صورت میل های کوتاه نوک تیزی در هر دو انتها هستند و در وسط دارای کمی پیچ هستند.

نگه دارنده دانه رج

برای دانه هایی که نمی خواهید در بافتنی، ببافید می توانید از نگه دارنده دانه رج استفاده کنید. نکته ای که در این جا باید به آن اشاره کنیم این است که شما می توانید برای نگه داشتن دانه های کم تر از سنجاق قفلی نیز استفاده کنید.

منبع: https://rochi.ir/%d9%84%d9%88%d8%a7%d8%b2%d9%85-%d8%a8%d8%a7%d9%81%d8%aa%d9%86%db%8c/